Hello kommunikationsbyrå innnehåll sociala medier content design webb grafiskt kommunikation text

Sociala medier och unga – ur en högstadieelevs perspektiv

Under vecka 40 fick HELLO kommunikationsbyrå tillökning i form av högstadieeleven Frida Adolfsson från klass 9 på Nordmarkens skola i Årjäng. Eftersom vi är nyfikna på det mesta, och jobbar mycket med företag och sociala medier, vill vi veta hur unga upplever och använder sociala medier. Därför tog vi hjälp av Frida, som skrev ett fantastiskt blogginlägg om saken.

En social media är ett samlingsnamn på olika kommunikationskanaler som tillåter användare att kommunicera direkt med varandra genom text och bild.
Sociala medier är nog väldigt viktigt för tonåringar och ungdomar. Det är en plats där ungdomar kommunicerar med sina vänner. Får uttrycka sina åsikter, kan få höras och synas, kan få vara sig själva och kan få visa sina talanger i skrift och bild.

Jag själv använder sociala medier ganska mycket i min vardag. Det är på sociala medier jag delar mitt liv med mina vänner. Det är där jag får respons på mina bilder jag lägger ut och om mina vänner och även andra människor tycker de är fina eller bra tagna.

På Instagram lägger jag ut bilder från när jag är utomlands till att jag är på äventyr med mina vänner eller familj. Jag använder Snapchat när jag chattar med mina vänner. På Facebook lägger jag inte ut så mycket faktiskt, jag delar mest inlägg från min idrottsförening HAIS´s olika event. Jag är även webbansvarig för HAIS Instagram och lägger även ut vad vi gör på våra träningar, tävlingar och även andra aktiviteter.

Varför jag använder dessa medier är nog för att jag gillar dem, de är enkla att förstå, snabba och effektiva. Jag använder dem för att mina vänner använder dem också tror jag, och för att det är så stora medier. Jag tycker att Snapchat är bra för där kan man prata enskilt med en vän utan att omvärlden vet om det. Instagram för att man kan välja vilka man vill ska följa en. Att man kan lägga ut lite som man vill, man har mer frihet på Instagram än på Facebook. Eftersom att man på Facebook måste man vara lite mer försiktig med vad man säger eller skriver och vilka bilder man lägger ut.

 

Frida hjälpte under sin praktikvecka till med film för sociala medier, ljud och testade att fota.

 

På mina sociala medier följer jag många filmföretag. Företag som annonserar nya filmer eller nya serier och vilken dag de har premiär. Även hur de gör filmen, olika effekter och vilka skådespelare som finns med i filmen. Jag följer många stora filmföretag som Universal studios, Walt Disney Pictures och Warner Brothers.

Influencers
En influencer för mig är en person som är väldigt stor inom sociala medier. En person som publicerar upp bilder om sitt liv och delar med sig om sin vardag. En person som har mycket åsikter och säger de det tycker. En influenser för mig är även en person som motiverar unga att göra bättre saker te att inte hata sin kropp eller att inte mobba. En influencer som är en förebild för unga.
Jag följer många skådespelare, även sångare, komiker, dansare, youtubers, bagare, tv-profiler och även många fotografer. Varför jag följer dem är för att de inspirerar mig. Jag själv mår bra av att ha dem i mitt flöde.
Jag tror att influencerna påverkar mig. När jag ser en sångare sjunger på en låt kan de bli en ny favorit låt eller när en bagare bakar något kan jag bli jättesugen på det. Eller om en youtuber lägger ut en video när den städar eller rensar något kan jag också börja rensa mitt rum eller garderob.

 

 

Fridas tre tips:

1. Att redigera sina bilder. Det gör att ditt flöde kan bli finare. Ett tips är att redigera i Instagram’s egna redigeringsfält.
2. När du ska ta en familjebild men du vill ha med alla i bilden kan du använda en kamera du kan tidsinställa, som du bara behöver trycka på avtryckaren så tar telefonen på vissa sekunder. En app för det är Retrica.
3. När du ska filma dig själv är det bra att tänka på att du får vinkeln rakt på dig och inte under ifrån. Jag själv tycker att rakt mot är en mycket ”finare” vinkel än nedifrån.

 

Frida Adolfsson, klass 9 Nordmarkens Skola i Årjäng.
Praktikant hos HELLO kommunikationsbyrå under en vecka oktober 2018.

Lämna en kommentar